haanzee.be

 

STRAND & ZEE & DUINEN

De Haan heeft het langste strand van de Belgische kust. In deze badplaats tref je een gezellige drukte. Kinderen bouwen forten of maken zandkastelen, terwijl mama en papa, of oma en opa genieten van de zon. Wat verder spelen jongeren een partijtje strandvolleybal. Kinderen ravotten in zee. Een redder houdt op zijn toren een oogje in het zeil. Ter hoogte van de zeilclub steken enkele surfers in zee. Van op een van de vele terrasjes kan je alle vakantietafereeltjes gadeslaan, een lekker koel drankje in de hand. Tussen de badplaatsen vind je nog stukken ongerept strand, waar de rust heerst. De perfecte plaats voor wie stilletjes van de zon wil genieten. Je hoort er meeuwen krijsen. Golfjes kabbelen en deinen uit op het strand. Het is een paradijs voor wandelaars. Kuieren langs de waterlijn, even de duinen op voor een zicht over de uitgestrekte polders. Daarna weer verder slenteren.
  BOS & NATUUR

 

Een bos in de duinen? Het bestaat! Tussen Wenduine en de Vosseslag, even onderbroken door het pittoreske De Haan zelf, liggen 157 hectare beboste duinen. Wandelpaadjes slingeren zich tussen de bomen, over duinen en zandpannen. Wie te paard bos en duin wil doorkruisen, kan dit op de ruiterpaden. Zout en zeewind gaan voortdurend de strijd aan met de bomen en planten. Grillig gevormde boomwortels komen bloot te liggen door de verplaatsing van de duinen. Elders slagen kleine plantjes en mossen er wel in vaste grond te krijgen. Daar ontstaan vlakke heidelandschappen, enkel doorbroken door een eenzame struik. Niet verwonderlijk dat De Haan 3 natuurreservaten telt. "De Kijkuit" ligt onmiddellijk achter de duinen. De planten zijn er erg ruw en stekelig. Het reservaat "De Zandpanne" ligt rond een poel in het duinbos. Als je geluk hebt kan je er al eens een sperwer zien. Nog verder landinwaarts vind je "D'Heye". De naam spreekt voor zich. Echt vroege vogels kunnen geregeld deelnemen aan een geleide wandeling door deze reservaten.

  BEZIENSWAARDIGHEDEN
Wil je eens terug in de tijd? Een goede eeuw geleden? Dan moet je vast en zeker doorheen de 'Concessie' in De Haan-Centrum wandelen. Zowat alle gebouwen dateren uit de Belle-Epoque periode. Koning Leopold II hield zich persoonlijk bezig met het ontstaan van de badplaats De Haan. Elk gebouw heeft er een eigen verhaal: van het eerste luxe hotel met stromend warm water, over architecturale pareltjes, tot het onderduikadres van Albert Einstein kort voor de 2e wereldoorlog. Spring ook eens op de fiets en doorkruis de polders achter de kust. Het vlakke landschap biedt een fantastisch uitzicht. Goudgele graanakkers wisselen af met groene weiden. Bij helder weer zie je de torens van Brugge. In de polderdorpen Klemskerke en Vlissegem vind je vast en zeker een rustplaats, waar je op een terrasje kan genieten van een heerlijk koel drankje. Neem in Vlissegem ook even de tijd om de 'Garre' te bezoeken. Je kan je zo voorstellen hoe het leven in het dorp er honderden jaren terug uitzag.
  SHOPPING
De Haan-Centrum heeft ook enkele winkelstraten. Langs de as Koninklijk Plein - Leopoldlaan - Leopoldplein vind je vast de nieuwste modetrends in de betere boetieks. Maar ook de kledingszaken rond de Stationsstraat kunnen je best verrassen. In de nabij gelegen Marktstraat vind je de meeste banken, allen met self-bank. Ook de bancontact automaat vind je er terug. Aan de andere zijde van het kruispunt ligt de Driftweg. Woensdagvoormiddag vindt de wekelijkse markt er plaats.